مقرون به صرفه بودن، هزینه ساخت سوله با قوطی، مهمترین دلیل استفاده از قوطی پروفیل در ساخت این نوع از سازهها است. ساخت سوله با پروفیل، به علت کاهش وزن سازهها و صرفه جویی در زمان اجرای در مقایسه با سایر متریال ساختمانی (مصالح ساختمانی) انتخاب هوشمندانهای محسوب میشود.
ساخت سوله با پروفیل وسعت و امکانات ویژهای در خود جای دادهاند، از همینرو نقش مهمی در فرایند تولید، ذخیرهسازی محصولات و کالاها دارند. در این مقاله همراه ما باشید تا مراحل، نحوه و هزینه ساخت استفاده از قوطی برای ساخت سوله را بررسی کنیم.
تخمین هزینه ساخت سوله با قوطی
ساخت سوله با پروفیل به دلیل ویژگی فنی و مزایای منحصربهفرد قوطی فلزی بسیار کاربردی است. از طرفی هزینه ساخت اسکلت فلزی یا قوطی از متریال دیگر بسیار مقرونبهصرفه است که میتوان انواع آن را با توجه به نیاز سازه و تحمل بار طراحی و انتخاب کرد. هزینه ساخت سوله با قوطی به عوامل مختلفی مانند ضخامت قوطی و قیمت مواد اولیه بستگی دارد. از دیگر موارد اثرگذار در برآورد هزینه ساخت سوله با پروفیل باید به محل ساخت سوله، هزینه حمل و نقل، هزینه نیروی انسانی و نرخ تورم اشاره کرد. اگر در طراحی ساخت سوله با قوطی، دهانه بیش از 15 متر در نظر گرفتید، قوطی فلزی تا حد زیادی در پروژه ساخت سوله باعث صرفهجویی در هزینهها میشود.
آیا ساخت سوله با قوطی پروفیل امکان پذیر و ایمن است؟
ساخت سوله با پروفیل به شرط رعایت استانداردها و طراحی مناسب امکانپذیر است و میتواند ایمن باشد. قوطی فلزی به دلیل وزن سبک، قابلیت انعطافپذیری، ساختار سه بعدی و قدرت تحمل بارهای وزنی مناسب به عنوان یکی از گزینههای محبوب در ساخت سوله مورد استفاده قرار میگیرد.
با انتخاب مناسب ابعاد و ضخامت قوطیها میتوان ایمنی و استحکام لازم را برای سازههای سولهای حفظ کرد. بهرهگیری از مهندسی در طراحی، استفاده از مواد با کیفیت و اجرای دقیق سازهها نقش مهمی در ساخت سوله با قوطی دارد.
انواع روش های ساخت سوله با پروفیل
روشهای ساخت سوله با پروفیل شامل موارد زیر هستند:
- سوله خرپایی
- سوله سبک
- سوله فضایی
سوله خرپایی
سوله خرپایی یکی از روشهای ساخت سوله با قوطی است که در آن از پروفیلهای فولادی به عنوان خم شده اصلی استفاده میشود. این روش به دلیل سادگی و سرعت اجرا برای ساخت سوله با ابعاد بزرگ مناسب است.
سوله سبک
در ساخت این نوع سوله با قوطی از سیستمهای پروفیل خفیف استفاده میکنند. سوله سبک با پروفیل به 2 روش سیستم پرتابل سبک (پروفیلهای فولادی خفیف و اتصالات بدون جوش) و سیستم تیرآهنی سبک (تیرها و ستونهای فلزی خفیف) ساخته میشوند.
سازههای فضایی
سازههای فضایی یکی از متداولترین و محبوبترین روشهای ساخت سوله با پروفیل است. در این روش از سیستمهای فلزی یا پروفیلهای خم شده و اتصالات مناسب برای ایجاد سازه فضایی سوله استفاده میشود. سازه فضایی معمولا شامل تیرها و ستونهای فلزی خم شده به شکل مشبک است که با اتصالات جوشی یا بدون جوش به هم متصل خواهند شد.
مراحل ساخت سوله با پروفیل
مراحل ساخت سوله با پروفیل شامل موارد زیر میشود:
- طراحی
- ایجاد ساختار اولیه
- ایجاد خم اصلی
- پوشش دهی سوله با پروفیل
- عایق و تکمیل سوله
طراحی سوله با قوطی
در این مرحله نیاز پروژه شامل ابعاد، بارها، مقاومت، نوع پروفیل و اتصالات تعیین میشود.
طراحان و مهندسین با استفاده از نرمافزار مختص مهندسی سازه، طراحی نقشهها و محاسبات لازم را انجام میدهند.
آماده سازی محل
برای شروع این مرحله ابتدا باید تسطیح زمین، حفر و برشهای لازم جهت ایجاد پایه و مبانی انجام شوند.
ساختار سازه
در مرحله ساختار سازه ابتدا باید پایهها و مبانی سوله با توجه به طراحی و نیازهای سازه نصب شوند. سپس پروفیلهای افقی (تیرها) به صورت خم شده یا تیرآهنی به وسیله اتصالات جوشی یا بدون جوش به پایهها متصل خواهند شد. حال وقت نصب پروفیلهای عمودی (ستونها) به پایهها یا پروفیلهای افقی است.
نصب خم اصلی در سوله
منظور از خمهای اصلی پیچها هستند که در صورت استفاده از سازه فضایی، آن را به پروفیل افقی و عمودی متصل میکنند.
نصب پوشش
پانلهای فلزی یا سایر مواد پوششی بر روی سازه سولهای نصب میشوند.
تکمیل نهایی
اتصالات بین پروفیلها و پوششها نهاییسازی میشوند و سازه تثبیت خواهد شد. سپس در صورت نیاز، مواد عایق کاری بر روی سازه سولهای نصب میشود. در انتها نمای خارجی و داخلی سوله را همراه با نصب تجهیزات مانند روشنایی، تهویه و… تکمیل میکنند.
انواع پروفیل مورد استفاده در ساخت سوله
برای ساخت سوله با پروفیل از قوطی فلزی که نوعی پروفیل مقطع بسته است، استفاده میکنند. این نوع پروفیلها به شکل چهارگوش، مربع یا مستطیل در 2 نوع سبک و سنگین تولید میشوند. برای آشنایی با انواع پروفیل وارد این صفحه شوید.
وزن قوطی فلزی بر اساس ضخامتش تعیین خواهد شد. برای ساخت سوله باید به استحکام سازه توجه زیادی کرد، بنابراین ضخامت قوطی فلزی در ساخت سوله پروفیلی اهمیت زیادی دارد. از همینرو توصیه میشود در ساخت سوله پروفیلی از قوطی فلزی سبک و با ضخامت کمتر از 4 میلیمتر استفاده نکنید.
انواع دیگر پروفیل فلزی مورد استفاده در ساخت سوله، عبارتاند از:
- پروفیل C
- پروفیل Z
- پروفیل U
- پروفیل با سطح مسطح
- پروفیل با سطح زاویهدار
- پروفیل با سطح T
در ساخت و طراحی سوله معمولا از این دسته از قوطی پروفیلها استفاده میشود، که بر اساس نوع سوله برای انتخاب هر کدام تصمیم گیری میشود.
سوله ساخته شده با قوطی برای چه مواردی مورد استفاده قرار میگیرد؟
از سوله ساخته شده با قوطی فلزی در موارد زیر استفاده میکنند:
- سوله ورزشی مثل سالنها و استخرها
- انواع دامداری و مرغداریها
- کارگاهای صنعتی و آموزشی
- کمپ نظامی و کشتیسازی
- اسکان اضطراری
- سوله سردخانه
- تعمیرگاه ماشینآلات سبک و سنگین
- استفاده در کارخانهها و انبارها
مزیت های ساخت سوله با پروفیل
علت پرطرفدار بودن ساخت سوله با پروفیل به موارد زیر مربوط میشود:
- مراحل ساخت، اتصال و جابهجایی سولههای پروفیلی بسیار ساده است.
- به دلیل داشتن وزن سبک، فشار کمی به فونداسیون وارد میشود و سازه نهایی مقاومت بالایی دارد.
- هزینه ساخت سوله با قوطی به دلیل داشتن فولاد کمی در ساختار خود، مقرونبهصرفه خواهد بود.
- استفاده از سوله پروفیلی به دلیل داشتن دهانه عریض محدودیت کاربری ایجاد نمیکند.
معایب ساخت سوله با پروفیل
معایب در نظر گرفته شده برای ساخت سوله با قوطی فلزی شامل موارد زیر میشود:
- پروفیلهای قوطی نسبت به سایر پروفیلها استحکام و مقاومت کمتری به فشار و خمش دارند.
- شکل مقطع یکنواخت پروفیل قوطی محدودیتهایی در طراحی سوله ها با ابعاد بزرگ ایجاد میکند.
- شکل مشخص پروفیل قوطی از امکانات اتصالات و پیوندهای متنوع کمتری برخوردار است.
- پروفیل قوطی قابلیت انعطافپذیری کمتری برای تغییرات در طراحی و اندازهگیری دارد.
در برخی موارد موقع ساخت سوله با پروفیل معایب مذکور با نیازها و شرایط پروژه همخوانی دارد که در این صورت استفاده از قوطی فلزی یک انتخاب مناسب است..
مقایسه ساخت سوله با قوطی و لوله
برای ساخت سوله های سبک یعنی سولههایی که عرض دهانهی کمتر از 15 متر دارند. انتخاب قوطی یا لوله گزینهی مناسبتری از نظر هزینه و وزن میباشد، اما در مقایسه یبن لوله و قوطی، انتخاب قوطی گزینهی هوشمندانهتری از نظر استحکام، هزینه و زمان است. به این دلیل که زمان و هزینه زیادی برای برشکاری لولهها با دستگاه CNC و اتصال لولهها صرف میشود. ازنظر مقاومت در برابر ضربه و فشار انتخاب قوطی گزینهی بهتری میباشد. زیرا لولهها به از موادی تشکیل شده اند که، اساسا از استحکام پایینی برخوردار هستند.