قوطیهای سبک کاربرد بسیار گستردهای در ساخت سازههای مختلف از جمله سازههای کوچک و بزرگ دارد. برای متصل کردن این پروفیلها روشهای مختلفی مانند جوشکاری، استفاده از پیچ و مهره و … وجود دارد اما بهینهترین و ارزانترین راه همان جوشکاری است.
از آنجایی که قیمت پروفیل سبک در واحد وزن، از تمام پروفیلهای دیگر گرانتر است، اشتباه در جوشکاری خسارت زیادی به شما وارد میکند پس در این پست آموزش جوشکاری پروفیل سبک به صورت جامع از جمله آموزش الکترود مناسب برای جوشکاری قوطی سبک و انتخاب آمپر بهینه به شما داده خواهد شد.
آموزش ویدیویی نحوه جوشکاری قوطی سبک
به دلیل نازک بودن پروفیل سبک، جوشکاری آنها عملی حساس است و اگر به درستی انجام نشود، ممکن است قوطی دچار آسیب شود. ویدیو زیر به صورت عملی به شما آموزش میدهد از چه تکنیکی برای جوشکاری قوطی سبک استفاده کنید.
همانطور که در ویدیو مشخص است، بسیار مهم است فاصله دو قوطی را مناسب انتخاب کنید وگرنه بعد از جوشکاری سوراخهای ایجاد خواهد شد. نکته مهم بعدی این است که جوشکاری پروفیل سبک باید به صورت متناوب و نوسانی انجام شود چون حرارت مداوم به قوطی آسیب میرساند. در یکی از روشهای داخل ویدیو، توضیح داده شده که بهتر است ابتدا الکترود ذوب شود.
روشهای جوش کاری پروفیل سبک
قوطی سبک به دلیل ضخامت پایین نسبت به پروفیلهای سنگین و همچنین استفاده از آنها در موارد تزئینی، محدودیتهایی در انتخاب روش جوش ایجاد میکند. جدول زیر به طور خلاصه تمامی روشهای مناسب برای جوشکاری پروفیل سبک آورده شده است.
نوع جوشکاری | مهارت مورد نیاز | نحوه جوشکاری |
---|---|---|
جوشکاری الکترود دستی (SMAW) | بالا | دستی |
جوش CO2 (جوش برق) | متوسط | دستی / اتوماتیک |
جوش آرگون (TIG) | بالا | دستی / اتوماتیک |
جوش برنجی | بالا | دستی |
در ادامه 4 روش متداول جوش قوطی سبک را با جزئیات معرفی میکنیم.
1- جوشکاری پروفیل سبک با روش الکترود دستی پوشش دار (SMAW)
این روش که با اصطلاح جوش برق هم شناخته میشود،متداولترین و ارزانترین راه برای جوشکاری قوطی سبک است اما معایبی هم دارد.
جوش الکترود دستی (به انگلیسی: Shielded Metal Arc Welding)، با ایجاد یک قوس الکتریکی بین دسته و فلز، فلز را ذوب میکند و اتصال انجام میشود. جوش برق نیاز به یک اپراتور ماهر دارد تا جوشکاری را با دقت بالا انجام دهد بنابراین هزینه خدمات این جوش را باید درنظر گرفت.
هشدار: جوش الکترود دستی برای پروفیلهایی با ضخامت کمتر 1 میلیمتر توصیه نمیشود. استفاده از قوس الکتریکی حرارت را به اندازهای افزایش میدهد که پروفیلهای سبک زیر 1 میل، نمیتوانند مقاومت خود را در برابر دما حفظ کنند و قوطی در نهایت دچار اعوجاج و در برخی موارد کامل ذوب میشود!
نقطه قوت جوش برق، مقاومت خوب آن پس از عملیات جوشکاری است و معمولا محل اتصال دچار آسیب نمیشود. از دیگر مزایای این روش میتوان به آسانی حمل و نقل دستگاه جوش آن اشاره کرد. همچنبن، با اینکه وجود اپراتور ماهر ضروری است اما این روش از نظر اقتصادی به صرفه محسوب میشود.
2- جوش CO2 (جوشکاری قوسی با گاز محافظ یا MIG)
در جوشکاری الکترود مصرفی با گاز خنثی co2، اتصال کوتاه بین آند و کاتد ایجاد شده و حرارت بالایی تولید میشود. این حرارت، فلزها را ذوب کرده و اجازه ترکیل شدن این دو را میدهد. در حین عملیات جوشکاری، گاز CO2 به عنوان لایهای محافظ، اجازه نمیدهد پروفیل سبک در محل اتصال دچار اکسایش شود.
بر خلاف روش اولی که معرفی کردیم، جوش co2 برای هر ضخامتی از پروفیل مناسب است. تنها اشکال این روش جوشکاری، ایجاد زائده و برجستگیهایی در محل جوش است که ظاهر ناخوشایندی ایجاد میکند. بنابراین این روش نمیتواند برای جوشکاری قوطی مبلهای تزئینی مناسب باشد.
3- جوش تیگ آرگون (TIG)
الکترود مورد استفاده در این جوش از نوع غیر مصرفی و از جنس تنگستن است و همراه آن گاز خنثی آرگون برای محافظت استفاده میشود. این روش، درز جوش تمیزتری نسبت به جوش CO2 داردو برای پروفیلهای سبک تزئینی هم مناسب است. معایب این روش جوشکاری عبارتند از:
- گران بودن گاز آرگون
- گران بودن تنگستن
- نیاز به اپراتور ماهر برای ایجاد جوش باکیفیت
4- جوش برنج بهترین روش برای جوشکاری قوطی سبک تزئینی
بیشترین دقت در جوشکاری پروفیلهای سبک با ظرافت بالا مربوط به جوش برنج (به انگلیسی: Brazing) است و از این روش برای جوشکاری پروفیلهای تزئینی استفاده میشود.
فلز برنج نقش پر کننده را در این روش بازی میکند و از آنجایی که دمای ذوب برنج از فلز پایه کمتر است، هیچ نوع آسیبی به پروفیل سبک وارد نخواهد شد. برای پروفیلهای نازک با ضخامت 0.9 میلی متر و پایین تر این روش را پینشنهاد میکنیم.
جوش برنج با کیفیتترین و گرانترین جوش برای جوشکاری پروفیلهای سبک است.
اقدامات مورد نیاز قبل از جوشکاری پروفیل سبک
لازم است قبل از اینکه عملیات جوشکاری را انجام دهید، بهتر است اقدامات زیر را انجام دهید:
- اندازهگیری و سپس برشهای دقیق روی پروفیل سبک انجام دهید.
- لبههای تیز و ناهموار ایجاد شده پس از برش را یکدست کنید.
- پاکسازی سطح پروفیلها از هر نوع آلودگی مثل روغن و گرد و غبار با استفاده ازحلالها
- رفع زنگزدگی با استفاده از سنباده یا در موارد خاص از اسیدهای مخصوص
- تثبیت و نگهداری پروفیلها با استفاده از گیرههای محکم برای جلوگیری از تکان خوردن پروفیل سبک حین جوشکاری
- تنظیم آمپر مناسب دستگاه جوشکاری که در ادامه بیشتر توضیح خواهیم داد.
آمپر مناسب برای جوشکاری پروفیل سبک
برای جوشکاری پروفیل سبک 1 میل به بالا با جوش برق معمولی، آمپر دستگاه را بین 50 تا 70 تنظیم کنید. بازه حدودی آمپر مناسب برای باقی روشهای جوشکاری پروفیلهای سبک هم تقریبا در همین بازه است.
در صورتی که ضخامت بیشتر باشد و جوشکاری به خوبی انجام نشود، میتوان آمپر را تا 100 هم بالا برد.
اگر جوش ضخیم بود و یا الکترود به پروفیل سبک میچسبید، میتواند نشان دهنده پایین بودن آمپر باشد.
مطلب مرتبط: الکترود مناسب جوشکاری پروفیل
هنگام جوشکاری، اگر متوجه هرگونه ریزش، ذوب شدن یا آسیب به پروفیل سبک شدید، آمپر را سریعا کاهش دهید.
معرفی دو تکنیک عملی برای جوشکاری پروفیل سبک
اگر جوشکاری پروفیل سبک را خودتان انجام میدهید، باید بدانید فارغ ازینکه کدام نوع جوشکاری را انجام میدهید تکنیکهایی وجود دارد که اپراتورهای ماهر در صورت نیاز از آنها استفاده میکنند.
1- جوشکاری پالسی: این تکنیک میتواند هنگامی که آمپر بالاست یا ضخامت پروفیل سبک کمتر از 1 میلی متر است استفاده شود. در جوشکاری پالسی، جریان و آمپر را بالا میبریم ولی در زمان بسیار کوتاهی اتصال را انجام میدهیم. این کار اجازه نمیدهد حرارت بالا رود و پروفیل سبک سالم میماند.
2- استفاده از مواد پشتیبان: پروفیل سبک به دلیل وزن پایین ممکن است هنگام جوشکاری جابجا شود و مشکل ایجاد کند. سازههای پشتیبان این اطمینان را به ما میدهد که پروفیل ثابت است.
نکات ایمنی برای جوشکاری پروفیل سبک
- حتما قبل از جوشکاری، تنظیمات دستگاه جوش را بررسی کنید.
- دستکش و عینک جوشکاری را فراموش نکنید.
- دو قطعه را پیش از جوش دادن تنظیم و ثابت کنید. دقت کنید که حتما هم تراز باشند.
- بعد از برش پروفیل، مراقب لبههای تیز ایجاد شده باشید.
- تمیز کردن پروفیل سبک قبل از جوشکاری نباید فراموش شود.
- بهتر است از اپراتور متخصص درخواست کنید جوشکاری پروفیل سبک را برایتان انجام دهد.
مزایا و معایب جوشکاری پروفیل مبلی (سبک)
از مزیت جوشکاری این است که دیگر مجبور نیستید از پیچ و مهره برای اتصالات پروفیل سبک استفاده کنید و به هر شکلی این اتصالات ممکن خواهد بود. اما معایب جوشکاری پروفیل مبلی هم قابل توجه هستند:
- نیاز به نیروی ماهر برای جوشکاری
- سرعت جوشکاری پروفیل سبک نسبت به جوشکاری معمولی پایین تر است.
- معمولا هزینه بالایی برای این جوشکاری نیاز است.
صفر تا صد فرایند جوشکاری پروفیل نازک
جوشکاری پروفیل سبک یک عملیات حساس است و به دلیل ضخامت پایین قوطی، محدودیتهایی در جوشکاری به وجود میآورد. در این مقاله، مرسومترین روشهای جوشکاری قوطی سبک را معرفی کردهایم. جدول اول صفحه خلاصهای از تمام روشهای مناسب برای جوشکاری پروفیل سبک و مبلی است و ویدیوی مکمل آن، به صورت تصویری به شما آموزش میدهد که چطور آنها را به هم جوش بدید.
برای جلوگیری از هدر رفتن سرمایه، پیشنهاد میکنیم جوشکاری را به افراد متخصص بسپارید یا اگر خودتان میخواهید این کار را انجام دهید، اصول گفته شده را رعایت کنید.
2 پاسخ
سلام خیلی مفید و کامل بود فقط سوالی که دارم اینه که قوطیهایی که من دارم گالوانیزه شده است از قبل. بخوام جوشکاری کنم این روکشش خراب میشه دوباره میشه گالوانیزه کردش تو محل جوش؟
سلام. کلا قوطی گالوانیزه برای جوشکاری مناسب نیست چون روکش از جنس فلز روی، موقع جوشکاری و حرارت بالا گاز سمی تولید میکنه و بهتره از قوطیهای آهنی معمولی استفاده کنید و بعد جوشکاری محل جوش رو بتراشید و تمیز کنید بعد گالوانیزه کنید.